23 mar. 2008

13 de marzo de 2008. Comisiones II

COMISIÓN DE COOPERACIÓN Y SOLIDARIDAD
Sesión nº 6 de 13 de marzo de 2008

.- Punto único del Orden del día: Sesión informativa de la comisión de cooperación y solidaridad con el consejero de Vicepresidencia para presentar el plan de cooperación 2.008.

1.- Intervención de JOSÉ DOMINGO en contestación a la intervención del Sr. Carod en que le recrimina la utilización de los fondos a favor de las JERC (Juventudes de ERC)( páginas 26 a 28 )
2.- Replica de JOSÉ DOMINGO al Sr. Carod ( páginas 44 a 46 )

2 comentarios:

Anónimo dijo...

hoy en el Diari de Girona venía una noticia sobre las subvenciones de la vicepresidencia.
Nosotros sabemos que C's lo ha sacado a la luz, pero los medios eso no lo recoge.
Se podría hacer algo para que la gente supiera que hemos sido nosotros?

J.B.G. dijo...

Está bien que las cosas que denuncia CIUDADANOS en el Parlament, empiecen a salir en la prensa, aunque no especifiquen que es este partido quien las está denunciando. Y todo con el beneplácito y los votos del PSC e ICV-EUA:

Información en E-NOTICIES.

Carod subvenciona una entitat propera a Esquerra

Carod, en una imatge d'arxiuLa Generalitat ha concedit, a través de la Vicepresidència del Govern que dirigeix Josep-Lluís Carod-Rovira (ERC) una subvenció de 125.000 euros (quasi 21 milions de pessetes) a l'entitat Sobirania i Progrés -entitat propera a Esquerra- per impulsar la independència de Catalunya. Aquest ajut figura en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de dimarts passat en en un llarg llistat de subvencions concedides per la Vicepresidència del Govern durant el quart trimestre de l'any passat, segons informa el Diari de Girona. Enmig d'ajuts a entitats catalanes per al foment de la cultura i a associacions religioses, s'observa un partidisme subvencionador a nombroses entitats properes a ERC.

El més rellevant és aquest ajut de 125.000 euros a Sobirania i Progrés, una plataforma que, segons consta en la seva pàgina a Internet, té com a objectius la sobirania dels Països Catalans i el dret a l'autodeteminació. És un dels col·lectius, suposadament emanats de la societat civil, que més s'ha significat per lluitar en favor de la independència de Catalunya, en clara sintonia amb els postulats d'ERC, titular de la conselleria adjudicatària de les subvencions. La finalitat de l'ajut és un inconcret "pla d'acció 2007".

Entre els promotors de Sobirania i Progrés figuren l'actor Joel Joan, el professor Hèctor López Bofill, que alhora ha creat el Centre d'Estudis Sobiranistes amb el el vocal del Consell General del Poder Judicial López Tena; i l'escriptora i diputada d'ERC Maria Mercè Roca.

Una altra entitat que igualment impulsa la independència de Catalunya, Freecatalonia.com ha rebut també una subvenció d'11.500 euros. En el llistat de subvencions figuren nombroses entitats afins ideològicament a ERC. Entre aquestes, L'Opinió Catalana, del conegut activista i exsecretari de Comunicació del primer tripartit, Miquel Sellarés, que ha rebut 60.000 euros (10 milions de pessetes).

L'Associació Conèixer Catalunya, presidida per Joan Amorós, que fou director del fracassat Eurocongrés, ha rebut 100.000 euros (més de 16 milions de pessetes) també pel "pla d'acció 2007", que sembla la finalitat tipus escollida per Vicepresidència quan no existeix una justificació específica. En aquesta entitat, figura com a dirigent l'historiador Jaume Sobrequés, que, tot i ser militant del PSC, darrerament s'ha declarat partidari de la independència de Catalunya.

La Fundació Cultura, també pel "pla d'acció 2007", ha rebut 125.000 euros (quasi 21 milions de pessetes). Aquesta entitat està presidida per l'historiador i col·laborador en mitjans de comunicacio de la Generalitat Oriol Junqueras, que alhora és un dels promotors de Sobirania i Progrés. Les úniques activitats que ha realitzat en els últims mesos, segons consta en la seva pàgina web, són onze conferències sobre els 300 anys de la Guerra de Successió, la majoria de les quals pronunciades pel mateix Oriol Jonqueres. Toquen a 11.363 euros per conferència. La darrera va ser el 4 de desembre de l'any passat. En l'apartat de notícies de l'entitat, només n'hi consta una en els últims dos anys. Era sobre Beques per a l'estudi interdisciplinari.

La Fundació Privada Reeixida, molt propera a ERC, ha rebut 78.000 euros també pel "pla d'acció 2007". En l'agenda que aquesta entitat té a la seva pàgina a Internet no hi consta cap acte previst. El Club FNEC, que té com a finalitat "la reconstrucciò nacional de Catalunya", ha rebut 20.000 euros.

En el llistat de subvencions, tot i que amb una quantitat més modesta (6.000 euros), també hi figura la Fundació Josep Irla, directament vinculada a ERC i presidida pel diputat Joan Ridao.

Fins a 5.237.000 euros va destinar la Generalitat l'últim trimestre de l'any passat a finançar entitats de fora de Catalunya, que formen part de l'àmbit dels Països Catalans. Com és habitual, les entitats vinculades al promotor cultural valencià Eliseu Climent han estat de les més beneficiades. Fins a set ajuts diferents amb un total de 400.000 euros (més de 66 milions de pessetes), només en el darrer trimestre de l'any.

La partida més important se l'endú l'Associació Amics de la Bressola, de la Catalunya Nord amb 2,6 milions d'euros per a l'"amortització de crèdit per a la construcció d'una escola". L'Ajuntament de Perpinyà també és un dels més afavorits, amb 120.000 euros.

Resulta curiosa la finalitat de la subvenció de 290.000 euros a la Federació Escola Valenciana per "promoció del valencià (sic) en l'àmbit educatiu i de prestigi social". Carod dóna per fet que la llengua que es parla al País Valencià no és el català, sinó el valencià.